Olej konopny dla skóry

Czym jest olej konopny

Olej konopny jest olejem tłuszczowym roślinnym otrzymywanym z użytecznej rośliny konopi. Dokładniej mówiąc, z ich nasion. Olej ten nie zawiera THC, który jest odpowiedzialny za efekt psychoaktywny, tak zwanego haju. Olej konopny jest szczególnie rozpowszechniony w przypadku problemów związanych ze zdrowiem. Na przykład w przypadku wysokiego ciśnienia krwi, zapalenia stawów, raka lub neurodermii. Ale czy ten olejek konopny jest odpowiedni dla skóry i może być stosowany? Jak najbardziej. Szczegółowo wyjaśnimy Państwu, jak to działa. Ma działanie pielęgnacyjne, zapobiega odwodnieniu, a nawet redukuje zmarszczki.

Produkcja oleju konopnego

Olej konopny otrzymywany jest z kilku różnych rodzajów konopi. Jednakże mogą one być uprawiane i wykorzystywane wyłącznie za specjalnym zezwoleniem. Olej konopny produkowany jest z nasion rośliny. Ponieważ nasiona otoczone są stałą skorupą, która chroni je przed wpływem czynników środowiskowych, takich jak tlen lub światło słoneczne, należy je najpierw ostrożnie usunąć. Następnie są one tłoczone w olejarni. W celu zachowania ważnych składników nasion, dalsze przetwarzanie odbywa się przy użyciu prasowania na zimno. W przypadku kompresji na zimno, temperatura prasowania wynosi około 40-60 stopni.

Składniki oleju konopnego

Kwasy tłuszczowe Omega-3
Kwasy tłuszczowe Omega-6
kwas gamma linolenowy
kwas linolowy
kwas palmitynowy
kwas oleinowy
kwas stearynowy
Witaminy B1 i B2
witamina E
minerały takie jak fosfor, potas, wapń, mangan, sód, żelazo, miedź
Cannabidiol (CBD)

Olej konopny dla skóry

Oleje konopne są z jednej strony bardzo pielęgnujące i nawilżające dla skóry. Zapewniają one wilgoć i szybko wchłaniają w skórę prawie bez pozostałości, czego żaden inny olej lub produkt pielęgnacyjny nie jest w stanie zrobić tak dobrze. Olejek konopny nadaje się również dobrze do pielęgnacji skóry po urazach. Cały wygląd skóry jest poprawiony i pozornie wygładzony, dlatego oferowany jest również jako produkt przeciwstarzeniowy. Olej konopny zawiera bardzo ważny kwas, kwas gamma linolenowy (GLS). Jest to uważane za szczególnie pomocne jako środek przeciwstarzeniowy. Olejem można również leczyć zaczerwienione obszary skóry, łuszczycę, a nawet neurodermię.

Olej konopny dla skóry głowy

Ale nie tylko olejek konopny dla skóry w okolicy twarzy jest pomocny. Skala głowy wymaga również pielęgnacji i składników odżywczych. Zawarte w oleju konopnym minerały i kwasy tłuszczowe zapewniają komórkom skóry niezbędną pielęgnację i nawilżenie odpowiednimi składnikami odżywczymi.

Olej konopny do leczenia neurodermii

Neurodermia jest przewlekłą chorobą skóry. Można wykryć zaburzenia nerwowe. Te z kolei mogą mieć egzemę w szyi, ramionach lub plecach kolana. Olejek konopny może przeciwdziałać egzemie ze względu na jego działanie przeciwzapalne i kortyzon, który powoduje wysuszenie skóry.
Olej konopny do skóry zanieczyszczonej/trądzikowej

W przypadku bardzo zanieczyszczonej skóry lub trądziku nie jest konieczne stosowanie żadnych chemicznych środków pielęgnacyjnych. Olej konopny jest wspaniałą alternatywą. Ponieważ olej konopny jest całkowicie naturalny i nie zawiera żadnych składników chemicznych, nie mogą wystąpić żadne skutki uboczne. Dlatego też olejek konopny jest odpowiedni dla wszystkich rodzajów skóry.

Stany zapalne jamy ustnej

Podczas zapalenia dziąseł lub sączenia się ropz należy wymieszać łyżkę oleju konopnego y wodą i płukać jamę ustną przez co najmniej 10 minut, aż do uzyskania białawego zabarwienia. Jest to szczególnie pomocne w przypadku problemów dentystycznych, ale również w przypadku wad skóry. Olej działa najlepiej natychmiast po wstaniu i przed umyciem zębów. Możliwe jest jednak również olejowanie kilka razy dziennie. Aplikacja ta trwa jednak kilka tygodni, ponieważ nie widać poprawy skóry natychmiast po aplikacji. Ze względu na optymalny skład kwasów tłuszczowych, olej konopny jest szczególnie odpowiedni do tego zastosowania.

Działanie oleju konopnego i jego składników

Składnik kannabidiol zawarty w oleju konopnym ma działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe i antyseptyczne na skórę. Uspokaja stany zapalne lub podrażnione obszary skóry i przyspiesza gojenie ran.

Kwas gamma linolenowy ma działanie przeciwstarzeniowe. Kwas wiąże wodę w komórkach skóry. Dzięki temu skóra wygląda gładko i równomiernie.

Wszystkie pozostałe składniki zapewniają zdrową skórę odżywianą wszystkimi substancjami.

Obecnie olej konopny jest wykorzystywany na wiele różnych sposobów i w wielu różnych obszarach zastosowań. Pomaga we wszystkich chorobach i dolegliwościach w dziedzinie zdrowia i kosmetyki. Olej konopny może być wędzony, parzony, przyjmowany w postaci tabletek, ale również stosowany zewnętrznie do celów leczniczych lub upiększających.