Olej konopny w kuchni

Jako dodatek do potraw konopie były wykorzystywane od stuleci. Do gotowania przydają się najbardziej olej z nasion konopi tłoczony na zimno, susz konopny i proszek konopny. Jeżeli jednak potrawy z wykorzystaniem oleju konopnego mają zyskać uzdrawiającą moc należy zacząć używać oleju CBD. Poniżej przedstawiamy przepisy na wykorzystanie CBD w kuchni.

Olej konopny nadaje się do wielu dań zimnej kuchni. Doskonale łączy się w tłuszczami, więc należy pamiętać o ich odpowiedniej ilości w daniu, aby umożliwić połączenie się kannabidiolu z potrawą.

Olej CBD jest niezastąpionym składnikiem wielu smoothies. Jego konsystencja sprawia, że zyskują one nową, aksamitną konsystencję, a orzechowy posmak poprawia walory smakowe.

Ważne informacje przed startem

Przed rozpoczęciem gotowania należy ustalić dawkę oleju CBD dostarczaną do organizmu wraz z pokarmem. Im krótsze dotychczasowe doświadczenia z CBD, tym mniejszą dawkę powinno dodać do przygotowywanego posiłku.

Bardzo ważne jest, aby oleju CBD nie podgrzewać, nie mieszać z gorącymi składnikami, nie wolno na nim smażyć, ani go gotować. Podgrzany do temperatury wyższej niż ok. 50°C traci zdrowotne właściwości. Olej z nasion konopi nie nadaje się do smażenia, temperatura pieczenia nie powinna przekroczyć 170°C.

Mleczko konopne CBD

Składniki:

  • 1 szklanka mleka roślinnego (idealnie byłoby mleko konopne z nasion konopi, jednak dobrze sprawdza się też mleko kokosowe. Najlepiej smakuje przygotowane w domu.)
  • pół łyżeczki oleju kokosowego
  • pół szklanki wody
  • 10 mg oleju konopnego CBD (około 4-5 kropel oleju o stężeniu 5%)
  • łyżeczka kurkumy (może być świeża lub w proszku)
  • Szczypta pieprzu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki startego imbiru
  • szczypta kardamonu
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Wodę z przyprawami zagotuj, dodaj do niej mleko i olej kokosowy. Mleczko zdejmij ze źródła ciepła i pozostaw do przestygnięcia. Gdy będzie miało temperaturę około 30-40°C dodaj krople CBD. Mleczko należy wypić od razu.

Pomidorowy hummus z CBD

Składniki:

  • 400g ugotowanej cieciorki lub 1 puszka 400g cieciorki
  • 5-6 pokrojonych plasterków suszonych pomidorów (suszone pomidory w oleju)
  • 4-5 łyżek pasty sezamowej Tahini
  • 3 krople oleju CBD
  • 3 ząbki czosnku, rozgniecione i posiekane
  • sól morska i świeży pieprz do smaku
  • 5-6 łyżek oleju z nasion konopi (może być również oliwa z oliwek)
  • 3-4 łyżki świeżego soku z cytryny
  • łyżeczka mielonej papryki
  • szczypta chilli
  • pół pęczka kolendry
  • pół pęczka natki pietruszki
  • woda, jeżeli pasta jest zbyt gęsta
  • sezam do posypania

Przygotowanie:

Cieciorkę, pomidory, czosnek, olej i sok z cytryny umieść w misce, dokładnie zblenduj, aż do utworzenia jednolitej pasty. Dodaj tahinę i dokładnie wymieszaj. Jeżeli pasta jest zbyt gęsta dodaj odrobinę wody i wymieszaj. Dodaj posiekane zioła i przyprawy. Na koniec dodaj krople oleju CBD, udekoruj sezamem. Podawaj jako dodatek do pieczonych i surowych warzyw lub pieczywa.

Zdrowe zielone smoothie warzywne z dodatkiem CBD

Składniki:

  • szklanka mleka roślinnego
  • garść świeżego szpinaku
  • Garść jarmużu
  • łyżka oleju z nasion konopi lub kokosowego
  • 3 krople oleju CBD
  • świeża mięta
  • szczypta soli, pieprzu i chilli do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki blendować przez około minutę, podawaj w ulubionej szklance. Takie smoothie to zdrowy zastrzyk energii na cały dzień.

Guacamole a la hemp

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • średniej wielkości czerwona cebula
  • 2 duże słodkie pomidory
  • świeża mała papryczka chilli
  • sok z wyciśniętej limonki
  • łyżka oleju z nasion konopi (opcjonalnie oliwy z oliwek)
  • pęczek kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, świeżo mielony
  • sól morska do smaku
  • 3 krople oleju CBD

Przygotowanie:

Awokado rozgnieść widelcem. Cebulę, pomidory, papryczkę, czosnek i kolendrę drobno posiekać i dodać do awokado. Dodać sok z limonki i olej, doprawić solą i pieprzem. Dodać olej CBD. Guacamole serwować w taco lub jako dodatek do nachosów kukurydzianych.

Konopny sos winegret

Składniki:

  • 50ml oleju z nasion konopi
  • 2 łyżki octu jabłkowego (może być inny lub opcjonalnie sok z cytryny)
  • 2-3 łyżki miodowej musztardy Dijon
  • pół łyżeczki sosu sojowego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku. Aby sos ładnie się prezentował polewaj nim gotową kompozycję sałatki już na talerzu.

Dressing z awokado z dodatkiem leczniczego oleju CBD

Składniki:

  • 1 miękkie awokado
  • łyżka masła
  • ¾ szklanki posiekanej kolendry
  • pół szklanki delikatnego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju z nasion konopi
  • ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
  • wyciśnięty sok z limonki
  • 1 mała szalotka
  • pół łyżeczki miodu lub cukru
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta chilli
  • 2 krople oleju konopnego CBD

Przygotowanie:

Masło rozgrzej na patelni i podsmaż na nim cebulkę aż do uzyskania złotego koloru. Wszystkie pozostałe składniki umieść w blenderze, dodaj cebulkę i przyprawy. Dokładnie zblenduj. Jeżeli sos jest za gęsty możesz dodać więcej jogurtu. Dodaj CBD. Używaj do sałat, pieczonych warzyw, surówek.

Czekoladowe ciasto brownie

Składniki:

  • 100g masła
  • ćwierć szklanki mąki
  • ćwierć szklanki zmielonych orzechów (np. migdałów)
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • kilka kropel oleju CBD

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Jajka utrzyj z cukrem i ekstraktem waniliowym. Połamaną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj masło i czekaj, aż czekolada połączy się masłem, cały czas mieszając. Zdejmij masę ze źródła ciepła, dodaj jajka, mąkę i orzechy. Dokładnie wymieszaj, żeby nie powstały grudki. Wyrobioną masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Aby brownie było cudownie wilgotne w środku piecz około 25 minut, 35-40 minut jeżeli wolisz ciasto bardziej suche. Przed jedzeniem poczekaj, aż ciasto trochę przestygnie, podawaj skropione olejem CBD w towarzystwie bitej śmietany.

Olej konopny CBD w potrawach

Dzięki tym przepisom osoby, którym wyrazisty smak kannabidiolu uniemożliwiał korzystanie z jego dobroczynnych właściwości, mogą włączyć tę cenną substancję do codziennego jadłospisu. Nawet w połączeniu z potrawami kannabidiol działa leczniczo na wiele chorób, a także poprawia ogólny stan zdrowia.